Noul spital construit de Asociația Dăruiește Viață în incinta Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Marie S. Curie” din București a marcat un an de funcționare, perioadă în care a înregistrat o creștere semnificativă a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor. Conform bilanțului prezentat vineri, peste 3.500 de copii au beneficiat de tratament în condiții moderne, iar asociația a dezvăluit planurile ambițioase pentru dezvoltarea unui Campus Medical Pediatric, prezentând în premieră randările celei de-a doua clădiri.
Creștere semnificativă a activității medicale și servicii noi
De la inaugurarea sa pe 16 aprilie 2024, noul spital, realizat exclusiv din donațiile a peste 350.000 de persoane fizice și sponsorizările a peste 8.000 de companii (o investiție totală de 53 de milioane de euro), a devenit un centru vital pentru tratarea copiilor cu afecțiuni grave. “În perioada aprilie 2024 – aprilie 2025, peste 3.500 de pacienți au fost tratați în noul Spital,” a declarat Dr. Anna Kadar, director medical al SCUC Marie Curie. Noul bloc operator, dotat cu 5 săli de operație moderne, a găzduit peste 4.000 de intervenții chirurgicale.
Secția de neurochirurgie a înregistrat o creștere spectaculoasă, cu 490 de pacienți internați, reprezentând o majorare de 70% față de anul anterior. Dr. Sorin Târnoveanu, șeful secției, a subliniat: „Suntem una dintre secțiile care s-au mutat în noul Spital, iar asta ne-a permis să creăm prima linie de gardă pentru pacienții cu politraumatisme din București și să creștem cu 70% numărul pacienților tratați.” De asemenea, secția de chirurgie a tratat 1.042 de pacienți, iar secția de oncologie, unică în România prin abordarea sa multidisciplinară, a îngrijit peste 100 de copii, atât cazuri noi, cât și pacienți aflați sub observație. Dr. Ruxandra Vidlescu, șefa secției de oncologie, a menționat impactul pozitiv: “Am depășit 100 de pacienți tratați în noua secție, iar copiii chiar vin mai veseli și mai bine dispuși.”
Spitalul oferă condiții de tratament la standarde europene, cu saloane de maximum două paturi, grup sanitar propriu, paturi pentru părinți, echipamente de ultimă generație și facilități dedicate copiilor, precum cinema, studio radio, grădină interioară, observator astronomic și spații de joacă. Impactul asupra pacienților și familiilor este profund, așa cum a mărturisit mama unui băiat de 9 ani tratat în secția de neurochirurgie: „Când a aflat despre cum a fost construit Spitalul, băiețelul meu a decis să își doneze banii din alocație strânși în ultimele 7 luni… La ultima internare mi-a spus: acum mergem la bancă, da? Ca să facă o altă donație.”
Viziunea continuă: Construcția campusului medical pediatric
Proiectul Dăruiește Viață nu se oprește aici. Asociația lucrează intens la etapa a doua: construcția unui Campus Medical Pediatric, care va include o nouă clădire conectată la cea existentă, unde se vor reloca și celelalte secții ale Spitalului Marie Curie. „#Noi am făcut un Spital și visul nostru nu se oprește aici… Ne dorim ca Spitalul Marie Curie să devină primul Campus Medical Pediatric din România și un reper pentru Europa de Sud-Est,” a declarat Oana Gheorghiu, co-fondatoare Dăruiește Viață. Proiectul tehnic pentru noua clădire este așteptat la finalul anului 2025.
Pe lângă infrastructură, Dăruiește Viață a facilitat parteneriate strategice cu spitale de renume internațional, precum St. Jude din SUA și Prinses Maxima din Olanda, pentru trainingul personalului medical, analize complexe și consultanță (tumor boards), asigurând astfel accesul copiilor bolnavi de cancer la tratamente multidisciplinare de înaltă calitate.
„Am construit acest Spital cu gândul la pacienți, la familiile lor și la cadrele medicale… Le mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături până acum și îi invităm să ne rămână alături în continuare,” a adăugat Carmen Uscatu, co-fondatoare Dăruiește Viață, reiterând apelul la sprijin continuu prin donații și sponsorizări pentru finalizarea Campusului Medical și întreținerea spitalului existent.


