Piața industrială și de logistică din România a demarat anul 2025 într-o manieră excepțională, înregistrând o creștere de peste 30% a cererii de spații, totalizând aproape 260.000 de metri pătrați închiriați în primul trimestru. Mai mult, suprafața nouă livrată aproape s-a triplat comparativ cu aceeași perioadă a anului 2024, atingând 142.000 de metri pătrați, conform datelor celui mai recent raport “Romania Marketbeat Industrial Q1 2025”, publicat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Un semnal extrem de pozitiv este și majorarea ponderii cererii noi (contracte noi și extinderi ale celor existente) în totalul tranzacțiilor, aceasta ajungând la 70% (181.000 de metri pătrați) în T1 2025, o evoluție semnificativă față de 59% în T1 2024 și 62% în ultimul trimestru al anului trecut. Această dinamică subliniază încrederea companiilor în potențialul pieței locale și nevoia de expansiune.
Optimism și investiții continue, în pofida contextului global
Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency la Cushman & Wakefield Echinox, a subliniat reziliența pieței românești: ”Ne bucurăm că în acest climat volatil, cu multe provocări economice și geopolitice, atât la nivel național, cât și pe plan global, România reușește să mențină un ritm susținut de dezvoltare, oferind atractivitate și încredere pentru dezvoltatori, dar și pentru companiile din diferite domenii de activitate – distribuție, logistică, dar și producție.”
Oficialul Cushman & Wakefield Echinox a adăugat: “Deși există o serie de jucători ce au o abordare mai precaută și au decis să-și restructureze/ eficientizeze activitățile de producție, vedem în egală măsură și exemple de companii care continuă să creadă în potențialul pieței românești pe termen mediu și lung, considerând-o o destinație atractivă pentru investiții. Ne referim aici la fabrici mari care s-au extins – De Longhi la Satu Mare (HORECA), Heco – industrie componente auto/ șuruburi în zona Câmpia Turzii, Trendyol și LPP, pe segmentul de retail – în București, NewCold – logistică/ distribuție produse congelate – București.”
Bucureștiul domină cererea, urmat de Timișoara și alte centre regionale
Capitala și zonele limitrofe continuă să fie principalul pol de atracție, cumulând aproape 65% din volumul total tranzacționat la nivel național în primul trimestru al anului. Timișoara s-a clasat pe a doua poziție în preferințele companiilor, cu 12% din totalul cererii. Printre cele mai mari tranzacții ale perioadei se numără renegocierea și extinderea contractului Delamode pentru 31.000 de metri pătrați în CTPark Bucharest. De asemenea, retailerul polonez LPP și-a extins cu 23.000 de metri pătrați spațiul din CTPark Bucharest West, iar compania olandeză NRF a închiriat 20.100 de metri pătrați în MLP Bucharest West. În afara Capitalei, cea mai mare tranzacție a fost parafată de RPW Logistics, o renegociere pentru 15.700 de metri pătrați în VGP Park Timișoara.
Stocul național se apropie de 8 milioane de metri pătrați, chiriile rămân stabile
La finalul primului trimestru din 2025, stocul total de spații industriale și logistice moderne din România a atins 7,71 milioane de metri pătrați. Pe lângă cei 142.000 de metri pătrați livrați în T1 2025, dezvoltatorii au în construcție proiecte ce totalizează aproximativ 345.000 de metri pătrați la nivel național. Dintre aceștia, peste 230.000 de metri pătrați sunt localizați în jurul Bucureștiului, ceea ce va duce stocul din zona Capitalei aproape de borna de 4 milioane de metri pătrați. Se estimează că stocul total național va depăși 8 milioane de metri pătrați până la sfârșitul anului.
Livrările noi din primul trimestru au fost concentrate în București (aproximativ 50.000 mp), Pitești (22.000 mp), Timișoara și Brașov (câte 12.000 mp fiecare) și Baia Mare (11.000 mp). Rata de neocupare la nivel național a înregistrat o ușoară creștere, la 5,6%, dar se anticipează o scădere în perioada următoare, pe fondul unui număr relativ redus de proiecte dezvoltate speculativ.
Chiriile de referință pentru spațiile industriale și logistice de clasa A în București și în principalele hub-uri regionale au rămas, în general, constante, fluctuând între 4.20 și 4.70 euro/mp/lună. Se observă o tendință de creștere a chiriilor pentru proiectele noi, determinată de majorarea costurilor de construcție și de achiziție a terenurilor, în timp ce proiectele cu rate de neocupare mai mari ar putea oferi condiții mai flexibile.