Fabrica ETi din Craiova, o investiție greenfield de peste 70 de milioane de euro și prima unitate de producție internațională a grupului turc, a fost distinsă cu prestigiosul premiu „TPM Excellence Award Level 1” de către Japan Institute of Plant Maintenance (JIPM). Această recunoaștere, anunțată pe 17 aprilie 2025, confirmă performanța operațională de top și excelența în practicile de producție ale unității din România.
Investiție strategică și angajament față de calitate
Inaugurată în 2016, fabrica din Craiova reprezintă nu doar prima investiție internațională a ETi, ci și cea mai mare investiție de tip greenfield din sectorul dulciurilor din România din ultimul deceniu. Desfășurată pe o suprafață totală de 75.800 de metri pătrați, cu 18.500 mp dedicați producției, unitatea are peste 400 de angajați și joacă un rol cheie în economia locală. Fabrica este proiectată strategic pentru a deservi piețele din Balcani, Europa Centrală și de Est, având capacitatea pentru extinderi viitoare.
Acest premiu plasează fabrica din Craiova în rândul unităților de elită ale grupului ETi. Compania a marcat o premieră în industrie, devenind prima din sectorul de panificație și ciocolată la nivel mondial care primește distincții JIPM pentru excelență în producție la nivel global. Pe lângă succesul din România, fabrica de prăjituri ETi din Eskișehir, Turcia, a atins cel mai înalt nivel de recunoaștere, „World-Class Manufacturing”, iar fabrica de biscuiți a primit „TPM Special Award Level 3”. Prin implementarea consecventă a sistemului Total Productive Management (TPM), ETi a acumulat un total impresionant de 22 de premii JIPM de la începutul acestui demers, în 2003.
CEO ETi: „Un moment definitoriu în drumul nostru către excelență”
Stephane Batoux, CEO-ul Global ETi, a subliniat importanța acestei realizări, considerând-o o etapă crucială în parcursul companiei spre excelență operațională.
„Pentru ETi, faptul că suntem prima companie din lume din domeniul panificației și ciocolatei care primește această distincție este o sursă de fericire și mândrie de nedescris,” a declarat Batoux. „În spatele acestei realizări se află nu doar dedicarea și perseverența noastră neclintită de-a lungul anilor, ci și angajamentul angajaților noștri, care au îmbrățișat acest sistem ca pe un mod de lucru și l-au integrat în cultura noastră organizațională. Aș dori să le adresez mulțumiri sincere membrilor Consiliului de Administrație ETi, Ahmet Görgülü și Hakan Polatoğlu, care au jucat un rol esențial în implementarea cu succes a TPM în toate fabricile ETi, colegilor noștri, partenerilor de afaceri și tuturor celor care ne-au fost alături în această călătorie începută în 2003.”
Sistemul TPM (Total Productive Management) este o metodologie japoneză axată pe îmbunătățirea continuă (Kaizen) și implicarea tuturor angajaților pentru a atinge obiectivul de zero defecțiuni, zero defecte și zero accidente de muncă. ETi, fondată în 1961 în Turcia de Firuz Kanatlı sub deviza „Nu există un scop mai înalt decât fericirea umanității”, este astăzi un jucător global în industria alimentară, cu 9 unități de producție, peste 7.500 de angajați și un portofoliu de branduri vândute în peste 50 de țări. Compania continuă să inoveze, deținând 21 de brevete internaționale și investind constant în cercetare și dezvoltare.